Blogg

RSS

Tid för krypgrunden att återhämta sig?

9 Nov 2016

Under vinterhalvåret är det dags för din krypgrund att återhämta sig. Den fukt som kommit in i krypgrunden ska torka ut. Men det är inte alltid klimatet gynnar krypgrundens återhämtning. 

Vad händer i krypgrunden på hösten?

När luftfuktigheten börjar sjunka under hösten, lämnar materialen i kryggrunden ifrån sig fukt. Snart har dock fuktigheten i luft och material nått samma nivåer, och processen stannar av. 

Klimatförändringar ett problem för krypgrunden

I år såg vi en ovanligt lång sommar. Temperaturen var hög långt in på hösten. Detta fördröjer krypgrundens återhämtning.

Samtidigt ger milda höstar och vintrar inte tillräckliga möjligheter för krypgrunden att torka. Krypgrunden mår bäst under en riktigt kall (då kan inte mögel växa) och torr vinter, som får krypgrunden att torka.

När vårt klimat blir varmare och fuktigare, blir riskerna med krypgrund större och du bör därför installera någon form av avfuktare, för att kunna känna dig trygg med att din krypgrund inte ska få problem.

 

Kontrollera krypgrunden under sommaren

4 Jul 2016

En krypgrund löper som störst risk att drabbas av fuktproblem under sommaren. Det är under sommaren förutsättningar för mögel och röta lättare uppstår.

Hur kontrollerar jag krypgrunden?

Det allra bästa är om du gör en fuktmätning. En luftfuktighetsmätning under längre tid eller en fuktkvotsmätning, som ger den bästa bilden vid ett mätningstillfälle. Luftfuktigheten kan nämligen vara tillräckligt hög för mögel och röta, utan att det finns någon synlig kondens.

Annars handlar det om att undersöka krypgrunden med jämna mellanrum. Kontrollera så att där inte finns någon kondens eller att materal är fuktigt eller att mögel har börjat växa.

Varför drabbas krypgrunden av fuktproblem under sommaren?

Under sommaren är krygprunden sval, även när det är varmt ute. Den kyls av marken och genom att huset isolerar från solens värme. Luft som tar sig in i krypgrunden kyls ned och då kan den inte innehålla lika mycket fukt och denna kondenserar. Krypgrunden kan dessutom få fukttillskott från marken vid avsaknad av marktäckning och vid dålig dränering.

Värmen ökar risken för fukt i krypgrunden

10 Jul 2014

Vi har haft några dagar med extremt varma temperaturer i hela Sverige. Det är minst sagt svettigt. De som är lediga njuter av värmen och passar på att vara ut (i skuggan) och badar. De som jobbar längtar efter semestern.

Värme ger ökad risk för fuktskador

Tyvärr, ger den härliga värmen en ökad risk för fuktskador. Den varma luften, kan många gånger vara riktigt fuktig. Särskilt om värmen också leder till åska. Den varma luften kan också bara i sig själv hålla mer fukt, med samma relativa luftfuktigher som kall luft. 

När den varma luften då hittar in i din krypgrund och där kyls ner, ökar luftfuktigheten och det finns risk för kondens. För den kyls ned. Marken är betydligt kallare än utomhustemperaturen och huset isolerar relativt bra mot värmen. Får du kondens i krypgrunden, kan mögelangreppet vara där inom några dagar.

Släng ett extra öga på krypgrunden

Vi vill inte förstöra sommaren för dig, bara göra dig medveten om riskerna. Passa på att njuta av värmen, men släng ett extra öga på krypgrunden. Ju fortare du upptäcker fuktproblemen, desto billigare blir åtgärderna.

Dags att mäta fukt i krypgrund

12 Jun 2014

Sommaren är här och det innebär en ökad risk för fukt i krypgrund. 

Hur uppstår fukt i kryggrund?

Fukt i krypgrund kan komma från flera olika håll. Fukt kan avdunsta från marken i krypgrunden. Fukt kan sugas upp genom byggnadsmaterial (kapilärsugning). Fukt kan komma in med uteluften och fukt kan komma in på grund utav dålig dränering - att regnvatten rinner in.

Att fukt kommer in med uteluften är ett vanligt problem. Även om du inte upplever luften som fuktig ute, så kan luften innehålla mycket fukt. Det är temperaturen som avgör hur stor luftfuktigheten är. Vid varmare temperaturer kan luften innehålla mer fukt. Om varm luft kommer in i krypgrunden och kyls ned, är risken stor att det bildas kondens.

Varför ökad risk på sommaren?

Risken är större under sommarhalvåret. Anledningen är helt enkelt att det är varmare ute än i krypgrunden. Krypgrunden ligger välisolerad under huset mot marken som håller en låg temperatur året runt. Krypgrunden kan därför vara riktigt sval under sommaren. När varm luft letar sig in i krypgrunden, kyls den ned och släpper ifrån sig fukt.

Vad ska jag göra?

Om du har en krypgrund, bör du hålla den under uppsikt med jämna mellanrum. Undersök om du kan se eller känna några spår av fukt.

Du bör skaffa marktäckning i krypgrunden, om du inte redan har det. Marktäckning skyddar från att fukt i marken kommer in i krypgrunden. Om marktäckningen är genomskinlig brukar man kunna se att det är vatten på undersidan.

Sen kan det också vara bra att genomföra en fuktmätning. Genom att mäta luftfuktigheten och temperaturen under en längre period, kan du få god kunskap om situationen i din krypgrund. Det finns tjänster där du hyr en fuktmätare via posten och får hjälp av ett certifierat laboratorium att hantera och förstå datan som samlas in.

- Läs mer om fukt i krypgrund


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)