Ventilera din krypgrund

Bristfällig ventilation i hus och krypgrund kan ofta utgöra en bidragande orsak till problem med fukt.

Rätt tryckförhållanden och ventilation skyddar mot fukt

I ett hus uppstår ofta olika tryckförhållanden, beroende på dålig ventilation. Det vanliga är att man vill eftersträva ett neutralt tryck på alla våningar. Den stora faran är att man får ett överttryck i huset, som trycker ut varm och fuktig luft genom väggar och tak. Ett vanligt problem är också att man har undertryck på undervåningen, men övertryck på övervåningen, som leder till att varmluft trycks ut på vinden, där den skapar fuktproblem. Vanligen består problemet i att vi har för dålig ventilation i boytan.

Även krypgrunden bör ha ett undertryck, då det annars förligger en risk att luften i krypgrunden letar sig upp i boytan. Luften i krypgrunden kan vara full av mögelgifter och radon, ämnen vi inte vill ha in i våra boytor, då de kan leda till häsloproblem hos de boende. Om du har ett undertryck i huset finns det en risk att du kan dra upp mögellukt, radon, jordlukt eller elak lukt från din krypgrund. Detta motverkar du genom att undertrycksventilera din krypgrund, förslagsvis med Trygghetsvakten Pro-X.

Trygghetsvakten Krypgrund

Tygghetsvakten Krypgrund är en avfuktare som tar hänsyn till variationer i tid, temperatur och luftfuktighet. Den har en värmeslinga som sedan kan värma upp luften då riskerna med fukt bedöms som höga utifrån de tre parametrarna. Genom att ta hänsyn till både tid, temperatur och luftfuktighet, kan Trygghetsvakten fokusera på att arbeta endast när det verkligen behövs. På så vis är den mycket energisnål och billig i drift, jämfört med exempelvis en sorptionsavfuktare.

Trygghetsvakten Pro-X

Trygghetsvakten-pro-X

Trygghetsvakten Pro-X är en vidareutveckling på Trygghetsvakten Krypgrund, som förutom att hålla krypgrunden torr med en värmeslinga (termisk avfuktning), dessutom fokuserar på att aktivt suga ut luft ur krypgrunden, när det är gynnsamt att ventilera. Alltså när det är ett torrare utomhusklimat än i krypgrunden. Detta kallas hygrodynamisk avfuktning.

Den extra ventilationen hjälper avfuktningsprocessen samtidigt som den förhindrar lukter och radongaser i bostaden.

Trygghetsvakten Pro-X är lite mer komplicerad att installera än Trygghetsvakten Krypgrund och bör installeras av en fackman, men kräver minimalt uppehåll och ingen tätad krypgrund. Därför ses Trygghetsvakten Pro-X som en säkrare lösning. Energiförbrukningen för Trygghetsvakten Pro-X ligger på 4 kWh per kvm och år, vilket innebär ca 360 kWh per år om krypgrunden är på ca 90 kvm.

Sorptionsavfuktare

SorptionsavfuktareEn sorptionsavfuktare är en annan lösning för att avfukta din krypgrund, men har också funktionen att ventilera ut luft genom krypgrundens ventilationshåll i grundmuren. Sorptionsavfuktaren kan anpassas beroende på hur stor krypgrund du har men även hur stort luktproblem du har. Dess luftflöde är dock mycket mindre än Trygghetsvaktens.

Sorptionsavfuktarens nackdel är att den behöver en komplett tätad krypgrund där luft inte kan komma in för att fungera ordentligt. Detta kan bli ett stort problem, för en fuktig krypgrund om avfuktaren har slutar fungera. Då är krypgrundens naturliga ventilation tätad och mögel får ett mycket gynnsamt klimat och kan börja växa inom dagar. Utöver detta har sorptionsavfuktaren en högre energiförbrukning och kan dra runt 3 000 kWh per år om krypgrunden är på ca 90 kvm.

Spirorör

Om du har en större eller avdelad krypgrund kan du behöva en anläggning med spirorör, för att se att det blir en jämn fördelning av den torra återluften från avfuktaren.

Detta gäller dock inte Trygghetsvakten Pro-X som har värmeslingor genom hela din krypgrund. Varmare luft strävar efter att omfördela sig jämt till kallare utrymmen på samma sätt som fukt söker sig till torrare områden.

Det kan därför vara en bra idé att vara lite skeptisk till de aktörer på marknaden som vill bygga upp dyra installationer med spirorör i din krypgrund. Det är alltid en bra idé att be om en andra åsikt.

Öka inomhusventilationen?

Ett till sätt att minska risken för lukt från krypgrunden är att förbättra den ventilation som finns i huset, alltså att minska undertrycket. Detta gör att mindre luft sugs upp från krypgrunden men detta kan vara en balansgång, då en för mycket minskad undertrycksventilation kan förflytta fuktproblemet till vinden.

Undertrycksventilera inte med vanlig fläkt!

Trots att krypgrunden har fördelen med inbyggda ventilationshål, räcker det inte att ventilera din krypgrund med en vanlig fläkt. Att endast ventilera in ny fuktig luft i din krypgrund löser inga problem utan kan istället förvärra futkproblemet, då mer fuktig luft kan kondensera i din krypgrund. Det som gör att en hygrodynamisk avfuktare som Trygghetsvakten Pro-X fungerar, är att den ventilerar mera, då luften utanför krypgrunden är torrare.


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)