Varför du ska välja krypgrund

Krypgrund är namnet på en grundvariant, där ett luftat hålrum bildas under huset. Likar en källare men utan gjutet golv. Krypgrunden har murade grundmur, som lyfter huset från marken och är en vidareutveckling på den äldre torpargrunden. Syftet med krypgrunden är att fungera som ett fundament för ditt hus och med fördelen att samtidigt vädra ut radon, jordbakterier och metangaser som kommer från marken.

Bara en enda nackdel med krypgrund - fukt

Trots detta och många andra fördelar har krypgrunden på senare år fått ett dåligt rykte på grund av sin enda nackdel, risken för fuktskador och mögelangrepp

En krypgrund är av naturen värmetrög. Den släpar helt enkelt efter förändringarna i vädret utanför. Marken håller i Sverige en temperatur på 7-8 grader året runt (detta utnyttjas av bergvärmepumpar), med vissa variationer beroende på var i landet man befinner sig. Krypgrunden påverkas i stor utsträckning av markens temperatur, samtidigt som den isoleras från solstrålningen av huset.

Då en krypgrund ventileras året om. Krypgrunden är oftast betydligt kallare än det är utomhus under sommarhalvåret och när varm sommarluft ventileras in kan luftfuktigheten bli hög och det finns risk för kondens eller fukt. Mögel kräver fukt, och om temperaturen i krypgrunden är tillräckligt hög i kombination med mycket fukt, finns det en risk för mögel. Men fukten minskas effektivt med en termisk avfuktare.

Krypgrunden den bästa lösningen

Läs gärna vidare om varför krypgrunden idag är den bästa lösningen och den friskaste av de olika grundläggningarna.

  • God radonsäkerhet
    Krypgrunden har en god radonsäkerhet, då den ventilerar ut gasen radon året om. Om en åtgärd fortfarande skulle behöva ske är det både enklare och billigare avklarat i en uteluftsventilerad krypgrund, än i till exempel en källare eller platta på mark där det kan bli upp till 10 gånger så dyrt.
  • Bättre värmeisolering
    Krypgrunden kan erbjuda en bättre värmeisolering, då både isoleringen och luftrummet under trossbotten isolerar ditt golv mot markkylan.
  • Bättre golvkomfort
    Då krypgrunden har en traditionell trossbotten ger den dig en bättre golvkomfort då den är skönare att gå på, dämpar ljud och skapar tillräckligt varma golv.
  • Enklare att reparera en fuktskada
    Du har lätt åtkomst att reparera till exempel en fuktskada i en krypgrund då trossbotten är åtkomlig underifrån då en vanlig krypgrund är minst 60 cm hög. En vattenskada kan hända minst var tionde år i en svensk villa, därför är det viktigt att lätt kunna komma åt och torka ut.
  • Enklare åtkomst till att reparera avloppsrör, tv-installationer och el
    Tack vare utrymmet som skapas under huset är det lättare att komma åt annars oåtkomliga platser.
  • Krypgrunden skyddar huset mot mindre översvämningar
    Översvämmningar blir allt vanligare i Sverige, och vid större översvämningar kan huset enkelt räddas genom att dränera vattnet med en länspump i krypgrunden.
  • Enkelt och ekonomisk åtgärda sättningsskador
    Om sättningsskador uppstår kan dessa lätt åtgärdas genom att en domkraft lyfter huset från krypgrund och kilas vid korrekt höjd. Om huset istället har platta på mark, brukar en sättningsskada kosta minst en miljon kronor att åtgärda.
  • Ingen risk för byggfukt in i huset
    Krypgrundens trossbotten är torr redan i fabriken. Därför finns det inget behov att torka ut den på plats - ingen uttorkning, ingen byggfukt. Om ditt hus står på en betongplatta finns alltid risken att tiden för uttorkning felbedöms och den avslutas innan plattan är helt torr. Detta behöver du aldrig oroa dig över med en krypgrund.

I denna text har du nu läst åtta skäl till varför krypgrunden är den säkraste, men även den mest ekonomiska moderna grundläggningen. Om du fortfarande är osäker vad som passar ditt nya hus, rekommenderar vi alltid att du rådfrågar en licensierad fackman innan du tar ditt beslut.


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)